Plorans Ploravit – maart 2020

Strijd, verlies en verlangen

o.l.v. Wouter Verhage

Olieverfschilderij door Antoni Estruch Bros (1872-1957) geschilderd in 1909 en getiteld L’onze de setembre 1714

Met Plorans Ploravit brengt Vocaal Ensemble TIEN composities uit heel Spanje samen, waarbij Barcelona in tijden van glorie én van bittere strijd  het centrale thema vormt van dit programma.

We zingen werken van beroemde componisten uit de Spaanse Renaissance: Tomás Luis da Victoria, die lange tijd werkzaam was in Madrid, en Christobal Morales, afkomstig uit Sevilla en 10 jaar lang in dienst van het Vaticaan. Daarnaast klinkt ook minder bekende, prachtige muziek van Joan Pujol en Francisco Valls, beide werkzaam in Barcelona.

Barcelona was het centrum van een eeuwen durende strijd tussen Catalonië en Castilië, die zijn tragische hoogtepunt vond in de belegering en inname van de stad in 1713. Hun leed drukten de Catalanen uit in smartelijke volksmuziek, zoals  Catalunya en altre temps.
Naast genoemde oude muziek en traditionele liederen klinken moderne werken die verwijzen naar het conflict, dat nog steeds voortduurt. Het jongste werk dat TIEN ten gehore brengt is geschreven in 2019, het ingehouden maar uitdrukkingsvolle Silenci Latent van de Catalaan Guillem Ponsi.
Plorans Ploravit: de titel verwijst naar verdriet en verlies. Maar er is ook plaats voor hoop, op een wereld zonder strijd en conflict. We besluiten het concert met Da Pacem van Arvo Pärt, een componist wiens werk welhaast symbool staat voor de uitdrukkingskracht van muziek.
Op het programma staan verder werken van Cererols, Basiana, Vives, Casals e.a.


Concerten

zaterdag 7 maart 2020, 20.15 uur Waalse Kerk, Walenpleintje, Amsterdam in de serie Couleur Vocale

zondag 8 maart 2020, 15.00 uur Keijserkerk, Middenweg 148, 1462 HL, Middenbeemster

Bekijk hier het programmaboekje van Plorans Ploravit met veel uitleg en alle teksten (.pdf)