Enrique López-Cortón

Enrique López-Cortón (1969) werd in La Coruña, Spanje, geboren, en begon daar zijn muziekstudie op zevenjarige leeftijd. Hij studeerde vervolgens piano aan het Conservatorio de Badalona in Barcelona bij Assumpta Coma, Eulalia Solé en David Padrós. Daar begon hij ook met zanglessen bij Elisenda Cabero en Ricard Bordas, en studeerde hij koordirectie onder Manel Cabero en Mireia Barrera. Bij het behalen van het einddiploma van zijn pianostudie verstrekte het gemeentebestuur van La Coruña hem een beurs om koordirectie te gaan studeren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Jos Vermunt. Verder studeerde hij gregoriaanse zang en middeleeuwse en renaissance polyfonie bij Rebecca Stewart aan de Schola Cantorum Brabantiae in Tilburg.

Verdere zanglessen volgde López-Cortón bij Claron McFadden, Xenia Meijer en Paula de Wit. Als zanger maakte hij deel uit van de Schola Pinensis (Barcelona) onder leiding van Jordi Sacasses en van de Schola Cantorum Amsterdam onder leiding van Eugeen Liven d’Abelardo, waar hij zich verdiepte in de gregoriaanse zang. Als zanger trad hij daarnaast op met het Bachkoor Holland (Naarden) en met Studium Chorale (Maastricht).

Enrique López-Cortón is oprichter en dirigent van Capella Sancta Maria,een professioneel internationaal vocaal ensemble gespecialiseerd in Spaanse renaissance-polyfonie. Hij is eveneens dirigent van het Ralph Sordo Choir (Amsterdam), het vrouwenkoor Chorus Sanctarum Virginum (Amsterdam) en het Groot Concertkoor Amsterdam. Sinds 2008 is hij daarnaast de vaste dirigent van Capella Groningen.

In het najaar van 2014 brtacht TIEN onder leiding van Enrique López-Cortón  een programma met werken van Spaanse componisten.

www.enriquelopez.nl