Eduardo López Cabello

Eduardo begon zijn muziekopleiding aan het Muziekinstituut van de Katholieke Universiteit van Chili, waar hij compositie studeerde bij Aliocha Solovera en koordirectie bij Alejandro Reyes. In 2013 verhuisde Eduardo naar Nederland om aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jos Vermunt de bacheloropleiding koordirectie te volgen, waar hij in 2017 afstudeerde. In 2018 begon hij met de Master koordirectie aan het Utrechts Conservatorium bij Rob Vermeulen, waar hij in februari 2021, tijdens de pandemie, afstudeerde met een concert gericht op Spaanse Renaissancemuziek.

Van zijn eerste leraar, Alejandro Reyes, erfde Eduardo een liefde voor Renaissancepolyfonie, waarin hij zich heeft gespecialiseerd. Hij bevordert de historische uitvoering in koorverband, in tegenstelling tot de One Voice Per Part setting, zoals die gebruikelijk is in het veld.

In Nederland heeft Eduardo gewerkt als gastdirigent bij tal van ensembles en koren en is hij hoofddirigent van het Leeuwarder Kamerkoor en Voci d’Angeli (Hoorn). Daarnaast wordt hij regelmatig uitgenodigd om workshops te verzorgen bij de afdeling Opleiding Docent Muziek van het Conservatorium van Amsterdam (Spaanse Renaissancemuziek) en de afdeling Koordirectie van het Utrechts Conservatorium (mensurale notatie).

Naast zijn werk als dirigent is Eduardo redacteur van het pas opgerichte Codice Editions, dat muziek uitgeeft van de XVe tot en met de XVIIIe eeuw.