Fokko Oldenhuis

Fokko Oldenhuis studeerde aan de Conservatoria van Groningen en Amsterdam en sloot in 1997 zijn studie af met het eindiploma Koordirectie (UM) met onderscheiding. Zijn docenten waren onder andere Bruno de Greeve en Daniel Reuss. Aan de Hogeschool voor de Kunsten is Fokko Oldenhuis docent en cursusleider van de Applicatieopleiding Koordirectie en de Kurt Thomas Cursus. In 2009 bracht Vocaal Ensemble TIEN onder zijn leiding een programma met madrigalen van Schütz en Monteverdi, waarbij Fokko Oldenhuis tevens zorg droeg voor de klavecimbelbegeleiding.

Hij is dirigent van het Hollands Vocaal Ensemble Amsterdam, het Brabants Kamerkoor, de Utrechtse Studenten Cantorij, het Attacca Ensemble en het Slotkoor. Hiermee voert hij een zeer divers repertoire oude en nieuwe muziek uit. Regelmatig wordt op zijn verzoek nieuwe muziek geschreven en door hem in première gebracht, composities van onder andere Barbara Woof, Sinta Wullur, Douwe Eisenga, Ad Wammes, Paul Frankhuijzen, Bert Matter, Bart van Dongen, Joost van Balkom, Maurice Pirenne, Michèl Koenders, Paul Bruinen, Jorrit Tamminga, Arthur Wagenaar, Rens Tienstra, Toek Numan, Daan Verlaan en Robert Nasveld. Ook voerde hij Nederlandse premières uit van Braziliaanse componisten als Henrique de Curitiba, Marlos Nobre en José Penalva.

Maar ook de grotere en bekende koorwerken staan regelmatig op het programma, zoals van Bach het Magnificat, Weihnachtsoratorium, Matthäus Passion, Johannes Passion, Hohe Messe en de Messiah van Händel, Ein Deutsches Requiem van Brahms, Monteverdi’s Kerstvespers en Maria Vespers en een uitgebreid en afwisselend repertoire uit de Renaissance. Hij gaf met zijn koren concerten in België, Duitsland, Engeland, Polen en Brazilië.

Projecten
Onder de artistieke leiding van Fokko Oldenhuis komen regelmatig bijzondere projecten tot stand. In 2011 voerde hij met het Festivalkoor van het Korenfestival Eindhoven een nieuwe compositie uit van Bart van Dongen ter gelegenheid van de opening van het GLOW Festival 2011 in Eindhoven. In Leiden ging het werk Night walks, scattering poems van Daan Verlaan voor 250 koorzangers en blazers onder zijn leiding in première in de Stadsgehoorzaal. In 2009 werd met het Brabants Kamerkoor in Nederland en Belgie het project Voices, Pipes and Bells gerealiseerd, met drie nieuwe composities voor koor, orgel en beiaard. Met het Attacca Ensemble voerde Fokko Oldenhuis de afgelopen jaren muziek uit van Philip Glass, onder andere Another Look at Harmony en hoogtepunten uit Einstein on the Beach en met het Hollands Vocaal Ensemble het programma Chorus ex Machina voor koor en live electronica.

In 2010 dirigeerde Fokko Oldenhuis het Nederlands Studenten Kamerkoor tijdens de tournee ButterFlyDreams en vervolgens het kamerkoor PA’dam en het Sweelinck Ensemble van het Conservatorium Amsterdam tijdens de uitvoering van Canticum Sacrum van Stravinsky. In 2007 ging onder zijn leiding de opera Sita’s Liberation van Sinta Wullur in première, voor koor, solisten, gamelanensemble, strijkers en slagwerk.

Fokko Oldenhuis dirigeerde als gastdirigent concerten met het Leeuwarder Kamerkoor, het Leids Project Koor, PA’dam, het Amsterdams Bach Consort en vele ensembles zoals Vocaal Ensemble TIEN en Corde Vocali. Daarvoor dirigeerde hij het Nijmeegs Universitair Kamerkoor Audite Nova, de studentenkoren BRAGI en GICA, de kamerkoren Vocaal Ensemble Bolsward, Consortium Locale, Sangwijn, Forum Vocale, het kamerorkest ARCO en de oratoriumvereniging Jubilate Deo in Kampen.

Als docent geeft hij privélessen koordirectie en slagtechniek en verzorgt hij regelmatig workshops en cursussen over uiteenlopende onderwerpen zoals slagtechniek, ensembleleiding, repetitietechniek of leiding geven. In januari 2011 kwam in samenwerking met Hans Noyens het boekje Doen en Laten – Repetitietechniek uit.

Als artistiek leider / adivseur was hij werkzaam bij het Koren Festival Eindhoven en het Leids Amateurkunst Festival. Hij is lid van de artistieke commissie van het Nederlandse Studenten Kamerkoor.

www.fokkooldenhuis.nl