Hebe de Champeaux

Hebe de Champeaux

Hebe de Champeaux is een Nederlands/Amerikaanse dirigent, mezzosopraan en violist. Ze voltooide haar Bachelor of Music-graad viool cum laude aan de San Francisco State University, waar ze uitgebreide kamermuziek instructie kreeg van het Alexander String Quartet. Daarna behaalde ze haar Master of Music in orkestdirectie aan de Indiana University Bloomington en een Bachelor of Music in koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze studeerde orkestdirectie bij Imre Pallo, Thomas Baldner, Yair Samet en koordirectie bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Ze studeerde zang bij Hein Meens, Pierre Mak, James McCray, Esther Linssen, Capucine Chiaudani en Ira Siff.

In 2007 won ze de Juryprijs op de Bela Bartok International Opera Conducting Competition en in 2009 ontving ze een eervolle vermelding van de Taki Concordia Conducting Fellowship voor vrouwelijke dirigenten.
Ze was de Graduate Assistant voor het IU Opera Theater 2004-2005 seizoen inclusief de opera’s Tosca, Les Dialogues des Carmélites, die Zauberflöte, La Bohême en La Cenerentola. Ook volgde ze masterclasses dirigeren bij Kurt Masur (Masterclass Beethoven in Bonn), Jorma Panula (Amsterdam en Boedapest, orkest), Boris Hinchev (opera in Bulgarije), Colin Metters (St. Petersburg) en vocale workshops oude muziek bij Rebecca Stewart, Adrian van der Spoel en Gabriel Garrido.

Hebe was gastdirigent/violist bij de Roemeense Opera in Cluj bij de productie van Piazzolla’s tango-opera Maria de Buenos Aires in 2008, nadat ze in 2006 dezelfde productie in Bloomington had uitgevoerd met haar eigen ensemble, ExArt. In Nederland dirigeerde ze het Promenade Orkest, Continuo Rotterdam en Florilegium Musicum in samenwerking met enkele grote oratoriumkoren. In het buitenland dirigeerde ze het St.Petersburg State Academic Orchestra tijdens een masterclass en uitvoering van Mahlers 5e symfonie en de Bulgaarse Staatsopera tijdens een masterclass en uitvoering van Puccini’s Madame Butterfly. Recent was ze te horen met het MAV Symphony Orchestra te Budapest met een uitvoering van Symphony #6 van Sibelius tijdens een masterclass week met Jorma Panula.  Vanaf januari 2023 is ze gastdirigent van meerdere producties by Orkest de Ereprijs.

Hebe werkt sinds 2009 als freelance dirigent in Nederland. Ze heeft in de afgelopen tien jaar honderden concerten gegeven waarin ze vele stijlen en ensemble-configuraties omvatte, variërend van kleine kamerkoren tot enorme producties met symfonisch orkest en multi-koor samenwerkingen. Ze blinkt uit in het aangaan van samenwerkingen tussen haar verschillende ensembles en het stimuleren van samenwerkingsverbanden. Ze zingt ook bij de professionele kamerkoren Cappella Amsterdam, het Amsterdam Baroque Choir and Orchestra en het nieuwe professionele vocale kwartet Hollands Collectief.