Passio

Voorjaar 2017

Een programma gebaseerd op teksten die verwijzen naar de dagen rond Pasen, onder leiding van Christiaan Winter. Op het orgel zal Susanna Veerman enkele stukken begeleiden.

Vóór de pauze klinken motetten van o.a. Lotti, Schütz en de hedendaagse componisten Elena Kats-Chernin en Morten Lauridsen, waarmee een staalkaart aan stijlen en vormen wordt gepresenteerd.

Het hart van het programma vormt de Johannespassion van Christoph Demantius, waarin het passieverhaal in drie forse a cappella koorstukken wordt verteld, zonder recitatieven en aria’s.

Na de pauze klinken de psalmen waarnaar de beroemde frase uit Bach’s Matthäuspassion verwijst: ‘und da sie den Lobgesang gesprochen hatten’. Het gaat hier om het Joodse gebruik om in de liturgie van Pesach (Joods Paasfeest) het Hallel te zingen, dat letterlijk ‘loof’ of ‘prijs’ betekent en bestaat uit de psalmen 113 t/m 118. Ook hier wordt weer een scala aan vormen en stijlen geboden, van Sweelinck tot Powell.

Engelse kerk Amsterdam –  zaterdagavond 25 maart 20:15 uur
Begijnhof 48, 1012 WV Amsterdam
Keyserkerk Middenbeemster – zondagmiddag 26 maart 15:00 uur
Middenweg 148, 1462 HL Middenbeemster

Op zondag 9 april zal een deel van het programma uitgevoerd worden in de Oude Kerk te Amsterdam, zie https://oudekerk.amsterdam/agenda/avondgebed-muziekvespers-4/